BME | VIK | VET | Telefonkönyv | Oldaltérkép | HU | EN

Felnőttképzés

FAM oktatás

A Dr. Csikós Béla Oktatási Központ keretein belül zajlik a Feszültség Alatti Munkavégzéshez szükséges ismeretek oktatása. Az Oktatási Központ az oktatás mellett Feszültség Alatti Munkavégzés területén kutatási feladatokat is ellát. A Feszültség Alatti Munkavégzés lényege, hogy az egyes, hálózatban található berendezések ellenőrzése, karbantartása, szerelése a megfelelő technológiák alkalmazásával kikapcsolás nélkül, folyamatos üzem közben is lehetséges.

A Nagyfeszültségű Laboratóriumban található nagyfeszültségű és középfeszültségű tanpálya lehetőséget ad a feszültség alatti munkavégzés teljeskörű megismerésére és a feszültség alatt végzett munkafolyamatok alapos begyakorlására.
A Nagyfeszültségű Laboratóriumban folyik a nemzetközileg is elfogadott és alkalmazott FAM munkamódszerek elemzése, továbbfejlesztése.

A Laboratórium rendelkezik a kisfeszültségű FAM-tól kezdődően egészen a nagyfeszültségen végzett feszültség alatti munkavégzéshez szükséges feljogosításokkal, jogosítványokkal.

A FAM előnyei

Mivel a FAM segítségével biztosítható a villamos berendezések folyamatos, kikapcsolás nélküli üzeme, használatával jelentős anyagi megtakarítás érhető el. Elkerülhetővé válik egyes hálózatrészek gyakori kikapcsolása, így a fogyasztók folyamatos ellátásban részesülhetnek, a ki- és bekapcsolások pedig nem terhelik feleslegesen a hálózatot.

FAM története

A Feszültség Alatti Munkavégzés alapjainak lefektetése hazánkban Dr. Csikós Béla nevéhez fűződik. FAM technológiát hazánkban először 1967-ben használtak, az akkoriban kifejlesztett, speciális vezető szálakkal átszőtt anyagú ruha, és egyéb hazai fejlesztésű eszközök segítségével.

Hamarosan a Feszültség Alatti Munkavégzés világszerte is elfogadottá és elterjedtté vált.

 

Tűz- és Robbanásvédelmi oktatás

A nagyfeszültségű technikában használt berendezések tűz- és robbanásvédelme elengedhetetlen a berendezések biztonságos üzemeltetése szempontjából. A nagyfeszültségen előálló körülmények, a nagyfeszültség, a nagy villamos térerősség hatása fokozottan megköveteli a biztonságra, a biztonságos üzemeltetésre történő tervezést.

Az NFCS által végzett Tűz- és Robbanásvédelmi oktatás keretében, lehetőség nyílik a nagyfeszültségű technika területén előforduló tűz- és robbanásvédelmi problémák megismerésére.