Vizsgálatok

A Nagyfeszültségű Laboratórium, NAT által akkreditált laboratóriumként, kiváló személyzetének, a Nagyfeszültségű Technika és Berendezések Csoportnak és berendezéseinek köszönhetően alkalmas külső, ipari szereplők által megrendelt diagnosztikai mérések, feladatok elvégzésére. Az NFCS vezetésével a Laboratórium területén megvalósulhat a különböző nagyfeszültségű berendezések szigeteléseinek, üzembiztosságának vizsgálata, bizonyos berendezések, szerkezetek diagnosztikai tesztelése, állapotfelmérése.

NAT Akkreditált vizsgálatok

NAT akkreditált vizsgálatok keretében lehetőség van a gyakorlatban használt eszközök akkreditált felülvizsgálatára, szakértői véleményezésére. A Laboratórium alkalmas kisfeszültségű, feszültség közeli munkavégzés eszközeinek vizsgálatára, valamint a közép- és nagyfeszültségű feszültség alatti munkavégzés eszközeinek vizsgálatára.

A Nagyfeszültségű Laboratóriumban akkreditált vizsgálatot a következő eszközökön lehet végezni, a teljesség igénye nélkül:

 • szigetelőgémes kosaras kocsi,
 • szigetelő rudak: csatos rúd, egyetemes rúd,
 • szabadvezeték-gondola,
 • szigetelőkötél,
 • vezetőképes öltözet,

Egyéb eszközök akkreditált vizsgálata után érdeklődjön az alábbi elérhetőségek valamelyikén!

Elérhetőségek

Cím: 1111 Budapest, Egry József u. 18. V1. épület,  III. Emelet 314.
Postai cím: Budapest, H-1521
Tel.: (+36 1) 463 32 36, Fax.: (+36 1) 463 32 31,
E-mail: nemeth.balint@vet.bme.hu

Diagnosztikai vizsgálatok

A villamos hálózatok működése szempontjából kulcskérdésnek tekinthető az egyes berendezések állapotának ismerete. A villamosenergia-hálózatban használt, gyakran igen drága berendezések üzembiztos működése elengedhetetlen a villamosenergia-ellátás biztosításához. A folyamatos üzem érdekében szükség van a különböző eszközök megfelelően kivitelezett diagnosztikájára. A Nagyfeszültségű Technika és Berendezések Csoport a Nagyfeszültségű Laboratóriumban képes a villamos berendezések szakszerű diagnosztikai vizsgálatainak elvégzésére:

Kábelek és kábelhálózatok komplex diagnosztikája, állapotfelmérése
Transzformátor komplex diagnosztikája, állapotfelmérése
Villamos kapcsolókészülékek komplex diagnosztikája, állapotfelmérése

EMC vizsgálatok

A zavartűrési vizsgálatok:

 • az elektrosztatikus kisüléssel szembeni zavartűrési vizsgálata
  (MSZ EN 61000-4-2)
 • a sugárzott RF térrel szembeni zavartűrés vizsgálata
  (MSZ EN 61000-4-3)
 • gyors villamos tranziens/burst jelenséggel szembeni zavartűrési vizsgálat
  (IEC 61000-4-4)
 • a lökőhullámmal szembeni zavartűrési vizsgálata
  (MSZ EN 61000-4-5)
 • a vezetett RF jelekkel szembeni zavartűrés vizsgálata
  (MSZ EN 61000-4-6)
 • hálózati frekvenciás mágneses térrel szembeni zavartűrés vizsgálata
  (IEC 61000-4-8:2009)
 • feszültségletörésekkel, rövid idejű feszültségkimaradásokkal és feszültségváltozásokkal szembeni zavartűrés vizsgálata 
  IEC 61000-4-11)

Zavarkibocsátási vizsgálatok:

 • rádiózavar- és rádiózavar tűrés-mérő berendezések és módszerek előírása. 1-1. rész: Rádiózavar- és rádiózavar tűrés-mérő berendezések. Mérőberendezések MSZ EN 55016-1-1
 • rádiózavar- és rádiózavartűrés-mérő berendezések és módszerek előírása. 1-2. rész: Rádiózavar- és rádiózavartűrés-mérő berendezések. Kiegészítő készülékek. Vezetett zavarok
  MSZ EN 55016-1-2

Épületinformatika

Az energiamenedzsment egy olyan dinamikusan növekvő, globálisan is kiemelten fontos terület, mely napjainkra mind kereskedelmi, mind közigazgatási szempontból központi szerepet tudhat magáénak.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai kara ennél fogva elengedhetetlennek tartja, hogy tanulói megfelelő ismereteket és gyakorlati alapokat sajátítsanak el ebben az ágazatban is. A Villamos Energetika Tanszéken ennek megfelelően lehetőség van laboratóriumi és valós környezetben is ismeretet szerezni a témában. A laboratórium oktatási falán, valamint korszerű eszközökkel és szoftverekkel dolgozhatnak a hallgatók.

Önálló laboratórium, szakdolgozat, illetve diplomaterv készítési lehetőségekkel várjuk az érdeklődő hallgatókat. Megszerzett tudásukat ipari kapcsolatainkon keresztül (Schneider Electric, Konsys Kft., Phoenix Contact) szakmai gyakorlaton van lehetőségük mélyíteni.