Hírek

Gyerekegyetem 2015

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem által idén először megrendezett Gyerekegyetem nevű programsorozat hatalmas sikert aratott a fiatal "hallgatók" körében. A Nagyfeszültségű Laboratórium is házigazdája volt az eseményeknek, ahol a lelkes lurkók megismerkedhettek a kisülésekkel s azok hatásaival. Ezen kívül számos kérdés került megválaszolásra a feszültség alatti munkavégzésről, a laborban található érdekes transzformátorokról és lökésgerjesztőről.

Idén is Kutatók Éjszakája a Nagyfeszültségű Laboratóriumban

Kutatók Éjszakája a Nagyfeszültségű Laboratóriumban

Szeptember 26-án ismét megrendezésre került az Európa-szerte népszerű Kutatók Éjszakája rendezvénysorozat. Idén sem maradhatott ki a kutatói pálya népszerűsítéséből a BME Nagyfeszültségű Laboratóriuma, ahol több száz érdeklődő csodálhatta meg a látványos bemutatókat. A bemutatókon való részvétel regisztrációhoz volt kötve, nagy örömünkre a szabad helyek néhány perc alatt teljesen be is teltek.

ICOLIM a BME NFL szemszögéből

20 év után ismét Magyarországon került megrendezésre a Nemzetközi Feszültség Alatti Munkavégzés Konferencia (ICOLIM), melynek szervezésében nagy szerepet vállalt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki kara. A Nagyfeszültségű Berendezések és Technika csoport több előadót is delegált a konferenciára, valamint főszervezői  szerepet vállalt az esemény lebonyolításában.

ICOLIM 2014 – A megérinthető energia

Az első, 1992-ben Keszthelyen megrendezett ICOLIM konferencia után 20 évvel ismét Magyarországon, Budapesten került megrendezésre a Nemzetközi Feszültség Alatti Munkavégzés Konferencia (ICOLIM), immáron 11. alkalommal. A május 21 – 23. között lebonyolított eseménynek az első két napon a Budapest Kongresszusi Központ adott otthont, az utolsó napon a gödi alállomás szolgált helyszínként, ahol a feszültség alatti munkavégzés gyakorlati alkalmazásának megtekintésére volt lehetőség egy helyszíni bemutató keretében, mindhárom feszültségszinten. A rendezvény célja a feszültség alatti munkavégzés (FAM) legújabb eredményeinek (technológiák, eszközök, védőfelszerelések, oktatás stb.) ismertetése, a gyakorlati alkalmazás során elért eredmények bemutatása, új módszerek tudományos és gyakorlati alapjainak megismerése és az elért eredmények, fejlődési lehetőségek nemzetközi megvitatása volt.